09 август 2016

Свати Накшатра или истории за общуването

Бхактиведнта Свами Прабхупада пише в книгата си "Нектарът на предаността" (42 глава):

„Когато Кришна свирел на своята флейта, вибрацията звучала като рева на облаците в небето по време на Свати Накшатра. Според Ведическата астрономия, ако вали по време на Свати, всяка дъждовна капка, паднала в морето ще стане на перла, а капката, докоснала змия ще се превърне в скъпоценен камък.“

Днес Луната минава през Свати Накшатра. Накшатрите са звезди или съзвездия, лунни спирки, които силно влияят върху индивидуалните качества на личността. В зависимост от това, под коя Накшатра сме родени, това дава доста по-дълбоки аспекти на характера, от самата зодия.

Зодията във ведическата астрология джйотиш се определя от мястото на Луната, а не на Слънцето в хороскопа. В комбинация с концепцията за личната Накшатра, можем да се насладим на една съвсем нова, дори неочаквана картина.

Мъдрецът Бхартрихари използва красива и практична аналогия по повод на Свати Накшатра: 

„Когато капка вода падне върху горещо желязо, тя се изпарява и не оставя и следа; когато капка вода падне върху лотос, остава там и свети като перла; а когато по време на Свати Накшатра дъждовна капка падне върху раковина, тя се превръща в истинска перла. 

Така, в зависимост от компанията, която избираме и в която решаваме да останем, може да получим базисни, средно ниво или най-висши качесва.
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

AdSense