04 август 2015

Бъдете повече себе си

Бъдете все повече себе си.

А какво значи "себе си"? Знаем ли кои сме? Коя е тази дълбока, истинска наша същност?

Дали това е умът ни? А може би са нашите сетива? Не е ли това интелигентността ни? А дали "себе си" не наричаме лъжливото ни отъждествяване с материята? А нашите мисли или желания? Не са ли те истинско ни "аз"?

Какво е умът? Този, който избира вместо нас какво от всичко, видяно от очите, да ни предостави за гледане? Или може би този, който пледира да изпълним всички желания на сетивата, дори и да не искаме? Този, който си пее идиотска песничка, която не харесваме и не иска да спре, започвайки отново и отново? Това ли сме ние?

А какво са сетивата? Вечно ненаситни и стремящи се към сетивните си обекти, готови да се свържат с тях на всяка цена и при всякакви обстоятелства? Това ли сме ние? Действащи, сякаш по чужда прищявка в несвойска ситуация? Изреченията "И се чух да казвам..." или "Докато си мислех, че владея ситуацията, се видях да отпрашвам..." не са ли до болка познати?

Какво е интелигентността? Тази, която се крие предателски в тъмното, паднала на колене пред ума, без да защити истината, за да разберем кое е добро и кое - зло? Това ли сме ние?

Какво е отъждествяването с материята? Разбирането: "Аз съм това тяло и всичко, свързано с него ми принадлежи". Наистина ли можем да бъдем тленното си тяло? И как може да ни принадлежи нещо, ако не можем да го контролираме? Илюзията, че нещата ни принадлежат непрекъснато се разпада пред очите ни, но ние я закрепваме, залепваме и възстановяваме отново и отново, за да не би случайно да излезем от нея.

Какво са желанията ни и кое ги поражда? Знаем ли изобщо какво наистина искаме? Не сме ли често дълбоко разочаровани от случавщото се независимо, че до вчера сме го искали? Това ли е "себето"?

А какво са мислите ни? Дали са нежен ромон на поток или бъркотия, с която се надвикваме, ние не можем да ги спрем, а често - и да ги променим, мислейки си, че са креативен монолог на душата?

Душата?

Какво е душата? Покрита под всичко това и с изключен звук, за да не бъдем обезспокоявани от самите "себе си".


3 коментара:

Последователи

AdSense