07 януари 2014

Депресиите и Аюрведа


Всяка година 19 милиона американци са засегнати от депресия, като жените са по-податливи от мъжете. Симптомите се появяват или засилват най-често след раждане, преди ментструален цикъл или по време на менопауза.

Депресията може да бъде просто често появяваща се тъга; чувство на празнота, загуба на интерес и удоволствие от дейностите; изтощение; раздразнителност; социално отдръпване; безсъние; загуба на апетит или напълняване; чувство на безнадежност, безполезност и песимизъм; слаба концентрация.

За някои зимният сезон често носи понижено настроение и самочуствие, за други - промените в живота, такива като развод, финансови затруднения или продължително боледуване могат да отключат депресивни състояния.

Аюрведа може да ни помогне с много и лесно изпълними съвети, как да останем здрави и щастливи до дълбока старост.

Според Аюрведа, емоционалният дисбаланс често се причинява от сблъсък на чувства, емоции и мисли. Сърцето и умът са много близко свързани. Седалището на умствената енергия и съзнанието са в сърцето. Някои хора много бързо преминават през тежките емоции, което им позволява да се освободят от стреса и да продължат да живеят нормално. За други, този процес е много бавен, така че за дълго са под влияние на негативния отпечатък, което понижава качеството им на живот.

Така, бавно "храносмилащите" лошите чувства, непрекъснато си спомнят негативните ситуации, дори и да са се случили много отдавна. Те ги преживяват отново и отново, и това е причина за депресивни състояния. Така, дори и в момента да няма съществен проблем, човек е депресиран заради силното си отъждествяване с минали проблеми.

Разбира се, много хора са принудени да живеят или работят в агресивна и недружелюбна среда. Ако към това се прибавят и лошите хранителни навици /ядене на месо, пиле, риба, яйца, хайвер, мас, сланина, желатин и т.н. тамастична (невежествена) храна/, липсата на движение, йога, медитация и духовни дейности, рискът от подобни проблеми е много висок.

Колкото повече човек живее в саттва (ведическа категория на доброто), толкова опасността от депресии намалява. Основните характеристики на саттва са здраве, удовлетвореност, чувство на щастие, лекота и емоционална стабилност.

Има Аюрведа практики, които помагат на човек да рестартира връзката между сърцето, ума и душата и така да възвърне баланса между тях. Това се постига със съзнателен избор на определен хранителен и поведенчески модел, включващ вегетариански начин на живот; мантра медитация и други трансцедентални практики, които ще ни позволят правилно да заменим заобикалящата среда и вредните си навици, да постигнем одухотворяване на ежедневието и издигане на съзнанието над злободневието, вместо да се самонаказваме и ограничаваме в тесните рамки на емоционалния си стрес.

Най-важната практика за постигане на баланса е трансцеденталната джапа медитация или повтарянето на сричките Харе и Рама, за които Аюрведа смята, че защитават живота в тежки ситуации. Тази медитация помага да се преодолее стреса в ума и сърцето, който съпътства складираните "нехраносмляни" чувства. Чрез мантра медитацията можем да се докоснем до Изначалния Източник на вечността, знанието и блаженството, намиращ се в сърцето на всяко живо същество.

Веднъж заели се с тази духовна практика, дори и да сте изправени пред тежки житейски ситуации, ще се отъждествявате много повече с атма (вечната, блажена изпълнена със знание трансцедентална душа), която сте самите вие, отколкото с безпомощното депресивно състояние, в което се намирате. Всеки, който веднъж е усетил това, с радост ще се връща отново и отново към блаженството, което няма да остави и следа от всякаква депресия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи

AdSense